Di anjung tamu...

Thursday, March 25, 2010

Resipi Noxxa Breadmaker...

Assalamualaikum semua... buat tatapan pembaca2 sekalian...kali ni sy nk share resipi menggunakan Noxxa Breadmaker... apa tu Noxxa Breadmaker?? buat sesapa yg dah ada breadmaker...atau yang baru nk berjinak2 dalam dunia bread making, sy rasa Noxxa Breadmaker memang satu pilihan yang tepat dan berbaloi2 sebab kita bukan saja boleh uli tepung roti utk wat roti, malah leh wat biskut, kek, toast dan maaaaaaacam - macaaaam lagiiii....

Kat bawah ni saya ada skit koleksi resipi dari Noxxa Breadmaker....kepada Cik Fatin yg minta resepi harap memuaskan ati laa yee... ada lagi sbenanye...tp tak sempat type...ekceli apa2 jenis resepi roti pun leh campak dalam breadmaker ni....mudah sungguhh :-) enjoy!!!

Noxxa Basic Bread
(for making buns, pizza dough and hailam bread)

  1. Water 210 ml
  2. Butter 40 gm
  3. Shortening 40 gm
  4. Salt 1 tsp
  5. Egg 1
  6. Bread Flour 500 gm
  7. Milk powder 1 tbsp
  8. Sugar 100 gm
  9. Yeast 1 tbsp
Put all the ingredients by following the steps number 1-9
Press function no.10
Leave it to rest, punch, n rest automatically

a) For making pizza....after punching, leave it for 6 mins and take out from the breadmaker..roll it and make a round shape about 1 cm thick... put all your toppings on it (kalo nk resepi topping bgtau laa ye)
b) For buns...after the dough becomes double in size... take it out and start punching it 4 the second time... now, make a shape and put in your fave fillings...(nk resepi filling dan cara2 buat shape tak? kalo dah tahu semua tu bagusss laa...)
c) for hailam bread..just choose1,2 or 3 bread function...very the ez one!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment